Wat is intermittent fasting precies?

Intermittent fasting begint de laatste tijd steeds meer aan populariteit te winnen. Steeds vaker hoor je van iemand dat die aan het vasten is. Maar wat houdt het nou precies in? Met intermittent fasting kies je ervoor om een langere periode niet te eten, dit wordt de periode van vasten genoemd.

Periodes wel en niet eten

intermittent fasting Deze periode met intermittent fasting wordt dan weer opgevolgd door een periode waarin wel gegeten mag worden. Drinken mag in principe ook niet tijdens de periode van vasten, alleen water, thee en zwarte koffie zijn geoorloofd, omdat daar weinig tot geen calorieën inzitten.

De meest populaire verdeling van vasten en eten en drinken is 16-8. Dit betekent dus dat je 16 uur lang aan het vasten bent en in die overige 8 uur wel mag eten en alles mag drinken. Er zijn veel variaties beschikbaar, van 14-10 tot 22-2 en alles daar tussenin. Ook kan er om de dag gevast worden.

Het lichaam in ketose krijgen

Het doel van intermittent fasting is om het lichaam in een staat van ketose te krijgen. Door het niet binnenkrijgen van calorieën voor een langere periode, is het lichaam genoodzaakt om zijn energie uit het lichaam te krijgen.

In een staat van ketose breekt je lichaam vet af, waardoor dit ‘dieet’ er dus voor kan zorgen dat je vetpercentage omlaag gaat. Verder tonen sommige studies ook aan dat het een positief effect op je cholesterolgehalte kan hebben. Onder veel atleten is intermittent fasting dan ook toenemend populair, omdat zij vetverlies in combinatie met een toename aan spiermassa ervaren.